marți, 17 noiembrie 2015

CU TINERI VÂLCENI, 
PRIN EUROPA

Cei 65 de elevi își dozează emoțiile și energiile înainte de  una dintre cele mai frumoase aventuri ale cunoașterii - o călătorie ce va străbate Europa, cu opriri la Budapesta, Paris, Bruxelles, Luxembourg, Lille și Calais. Partea britanică a traseului acoperă Londra, Oxford, Stratford-upon-Avon, Liverpool și Edinbourg. Jurnalul de bord, aparatul foto, telefonul conectat la roaming, muzica și filmele  ce ne mai alină dorul de casă, banii de suveniruri și dorința de a conversa cât mai mult în limba engleză, pot fi ingredientele de succes ale fiecărei excursii de documentare și cunoaștere europeană. Se stabilește din timp componența fiecărei grupe de 5-6 elevi  ce vor ”naviga”, singuri, în cele două ore de explorare a zonelor centrale și de shopping din orașele vizitate.
Fiecare turist din Vâlcea poartă o insignă cu drapelul țării, numele Centrului Lingvistic Ralex și numărul de telefon al conducătorului de grup. Coordonatorul fiecărei grupe, de data aceasta, un mic veteran al excursiilor școlare, are responsabilitatea punctualității și a încurajării colegilor mai mici în a face primul pas adevărat spre folosirea limbii engleze în diversele situații de pe stradă sau din magazin. Odată trecut primul test lingvistic, mutațiile celor din clasele a IV-a  și a V-a sunt spectaculoase. Încrederea în propriile forțe poate face miracole. Copiii relatează până la cel mai semnificativ detaliu reacția interlocutorilor mirați că niște tineri români de vârsta lor au o asemenea ușurință  în a comunica în limba lui Shakespeare.
Drapelul României atrage privirile trecătorilor, dar și întrebările despre țara noastră. Cei mai asaltați cu asemenea întrebări, inclusiv despre referendumul de demitere a președintelui, au fost pe străzile din Bruxelles-vedem cum inima Europei pare să fi avut pulsații în plus pentru ce se întâmplă în una dintre țările propriului organism politic...
Primul mare impact cu civilizația metropolelor europene are loc aici, aproape de sediul Comunității Europene. Atitudine trecătorilor, curiozitatea vie a cetățeanului european, ritualul discret al turistului dornic să descopere principalele coordonate monumentale ce trec în moștenirea spirituală a lumii. Apoi, descoperirea brandului turistic de țară, naturalețea vânzătorilor și a funcționarilor corecți, dar și apropierea de forul european, în care popoarele aderă pentru un cod de conduită ce le asigură pacea mondială și un trai mai bun, lasă urme adânci în formarea personalității acestor copii vâlceni. Cu siguranță, pentru ei, Europa va deveni un mod de a fi.
Emoția grupului se simte cu fiecare secundă ce ne apropie spre primul punct culminant al călătoriei. Autocarul se oprește chiar în parcarea clădirii cu numele de Parlamentarium-centrul de documentare al Comunității Europene.
Următoarele experiențre lingvistice din Anglia, nu mai au nevoie de încurajarea colegilor mai mari. Până la trecerea celor 10-11 zile de călătorie, copiii își câștigă o anume autonomie a comunicării, în care schimbul de informații culturale, sociale sau chiar politice are un loc privilegiat.
În Scoția, ”patria oamenilor cu fustă care cântă la cimpoi”, drapelul României atrage din nou privirile trecătorilor, dar și întrebările despre țara noastră. Descoperim, la fiecare colț de stradă, cu ochii larg deschiși, o lume nouă, cu oameni mai fericiți, care vor să ne cunoască... Așa începe viața unui tânăr cetățean al lumii...

Din cartea domnului profesor
Radu Alexandrescu, La Machu Picchu, pe treptele zeilor, Ed. Antim Ivireanul, Râmnicu Vâlcea, 2015, pag. 31-33



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu