sâmbătă, 12 decembrie 2015

Lansare de carte

Până în apropierea orei 17,00,  ziua  de 11 decembrie 2015 a fost una normală: probleme rezolvate la serviciu, discuții cu cei mici legate de școală și antrenament, cumpărături, planuri pentru weekend, etc.         Ah, da ... la ora 17,00 am fost invitați să participăm la lansarea cărții colegului nostru, profesorul Radu Alexandrescu, intitulată ”La Machu Picchu, pe treptele zeilor”. Fire altruistă, Radu a oferit, în cancelarie, cu generozitate, colegilor cartea sa cu autograf  ”în numele unei frumoase comunicări de idei cu autorul”.
La intrarea în sala de conferințe a  Bibliotecii Județene ”Antim Ivireanul”, o muzică suavă te întâmpină însoțită de zumzetul discuțiilor revederii prietenilor lui Radu. 
- Ce departe a ajuns ! Spunea cineva despre Radu, încercând un soi de nostalgie a imaginilor locurilor cunoscute prin intermediul ghidului turistic.
- Să guști supa de piatră ... menționează  un cunoscător în ale bucătăriei. 
- Cum așa, supă de piatră? Întreabă  o fire veselă ce tocmai a prins din zbor numele felului de mâncare prezent în mai toate restaurantele Lisabonei. 
- Supa de piatră ține loc ambelor feluri de mâncare. Spune zâmbind cu amabilitate autorul cărții și oferă, pe loc, rețeta culinară.
- Este un fel de supă scăzută, cu foi mari de varză murată, orez, fasole, tăieței, cartofi, bucățele de carne de pui, carne de porc afumată și cârnăciori, toate învăluite  în mirodenii exotice care le dau un gust de-ți lasă gura apă...
Discuțiile continuă, pe margine lecturii cărții, în holul bibliotecii. Fiecare vorbitor încercând, sfios, să  atingă  încă o treaptă a urcușului zeilor spre Machu Picchu.
Încet, încet sala de conferințe este neîncăpătoare pentru prietenii apropiați ai lui Radu. 
Autorul mai pune la punct, cu multă discreție, câte un mic detaliu, strânge mâini, răspunde numeroaselor întrebări cu nonșalanță, crezând că în felul acesta se vor risipi emoțiile ce îl încearcă. Uneori glasul îl trădează, însă, ”intelectualul de cultură adâncă”  dă dovadă de ”sinceritate, fantezie și metaforă pentru a evidenția luminile și umbrele momentului”.
Cei care nu reușim să ajungem în preajma autorului obținem înformații de la doamna Alexandrescu, vădit emoționată și dumneaei.
- Felicitări, doamna Alexandrescu, o carte minunată. Cum l-ați cunoscut pe Radu?
- Eheee. Este ceva timp... cum credeți ...m-a convins cu vorbe meșteșugite. Nu transpare din carte? 
Vlad, fiul cel mic al familiei, încuviințează știind foarte bine cât de mult a avut  de învățat de la tatăl său chiar dacă, uneori, discuțiile au fost, firesc,  mai bărbătești.
În sală își fac simțită prezența alături de personalități ale culturii locale, actori ai Teatrului ”Anton Pann”, artiști în devenire ai Liceului de Arte ”Victor Giuleanu”, prieteni cu care autorul a împărtășit bucuria revederii, reprezentanți ai mass media locală, elevi care au deslușit tainele limbii engleze și au cunoscut, prin intermediul excursiilor organizate de Centrul Lingvistic Ralex, farmecul multor obiective europene.
Toate aceste ingrediente ne introduc în atmosfera unor locuri încărcate de mister, punctat prin lectura unor pasaje ale cărții,  de două voci: una  baritonală, cealaltă suavă, feminină. Farmecul serii este întregit de filmul documentar ”Machu Picchu” și parfumul colindelor de Crăciun.
Prezidiul așezat la masa joasă  face mai apropiată legătura între el și sală. Personalitățile marcante vâlcene prezentate de ”nenea” - Doru Moțoc, Ion Predescu, Ioan Șt. Lazăr, Ion Soare - au în mână cartea lui Radu încercând, parcă, să deslușească și să prezinte sălii, încă odată, ”gândurile fecunde ale unui condei ager și exersat”.
”Nenea”, patronul Editurii Antim Ivireanul și consilierul editorial conchide: Radu Alexandrescu este un poet al textului, întâlnind cu fiecare poveste a sa iubirea cu viața, dragostea cu oamenii și cu omenia pe care o înalță în divin, natura cu ființa istoriei, cu bunele și relele ei, cu trandafiri și cu spini. El aduce în acest volum - cu un titlu incitant: La Machu Picchu, pe urmele zeilor - perle care se vor  transforma în mâinile cititorului, luat în miile sale exemplare, într-o copioasă lectură.
A fost, pe de-a-ntregul, o seară minunată!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu